Erfgoed, het verhaal van jouw omgeving


Erfgoed is overal om ons heen. Het is ons verleden. Zij bepaalt wie wij nu zijn. De verhalen van het verleden klinken door in ons dagelijkse leven, zonder dat we dat doorhebben. Landschappen met een geschiedenis raken mensen. Zij vertellen ons verhalen over waar we vandaan komen, hoe we ons ontwikkeld hebben en wie nu geworden zijn. Erfgoed is herkenning en zorgt ervoor dat we ons ermee kunnen identificeren. Ons erfgoed telt vanwege de historische waarde, de waarde voor onze leefomgeving en de verbindende waarde.

Wat zijn jouw verhalen? Hoe heeft de omgeving jou gemaakt zoals je nu bent? Hoe kan het jou inspireren om jouw eigen verhaal te vertellen?

Stichting Vertel je Verhaal gaat samen met jou kijken naar de verhalen uit jouw omgeving. Of dat nu van tien, honderd of zelfs duizend jaar terug is.

Bijvoorbeeld in het schoolprogramma Podcast wordt het verhaal van Drenthe verteld vanuit een ander perspectief, dat toegankelijk is voor kinderen voor het basisonderwijs. Er is aandacht voor de omgeving, hoe het ontstaan is en waarom het eruit ziet zoals het nu is.

  • Ontwikkeling van het landschap door de ijstijden
  • De eerste bewoning in de prehistorie
  • In het Drentse landschap zijn verschillende tijdlagen nog steeds zichtbaar en dat is uniek in Nederland. Daarom is het waardevol dat kinderen het verhaal uit hun eigen omgeving leren kennen.

    Stichting Vertel je Verhaal wil de verhalen van jouw omgeving zichtbaar maken en zoekt naar nieuwe manieren om dat verhaal te vertellen.