Podcast Drenthe

Mede mogelijk gemaakt door:

Samen met leerlingen van groep 7 of 8 gaan wij aan de slag om een Podcast te maken over het ontstaan van hun provincie. De leerlingen ontdekken hoe je het beste geluid kunt opnemen, hoe je een verhaal kan vertellen en hoe je achtergrondmuziek bij een verhaal maakt.

Beluister hier de demo van onze podcast

Download flyer

Klik hier voor onze brochure

Het project
Nederland is een ‘cultuurlandschap’. Gladgeschoren weiden, kilometers asfalt, industrieterreinen en kaarsrecht geploegde akkers. Het Nederlandse landschap lijkt volledig door mensenhanden te zijn gemaakt. Is dat echt zo? Wanneer je goed kijkt zie je de sporen van meer dan tienduizenden jaren geleden die niet door mensenhanden zijn gemaakt. Je moet wel goed om je heen kijken hoor!

Dit project gaat over het ontstaan van Drenthe met het regionale Cultureel erfgoed. Het project is in twee delen op te splitsen
1. Een lesbrief over de ontstaansgeschiedenis van Drenthe. Een van de docenten van Stichting Vertel je Verhaal zal aanwezig zijn om de les te geven. De kinderen krijgen bij dit project een aantal opdrachten.
2. Het opnemen van een Podcast. De Podcast wordt uitgevoerd met live gespeelde muziek en soundlandscapes. Het verhaal zal een verbinding met de streek hebben: het erfgoed van onze voorouders. Dit zal plaatsvinden gedurende een schooldag.

De verhalenverteller begeleidt de kinderen in het (na)vertellen van het verhaal.
– Samen het verhaal doorlezen
– Bekijken van verschillende rollen
– Verschillende rollen verdelen
– Oefenen met alle rollen en stemmen

De opname-technicus gaat met de kinderen op zoek naar de ‘beste manier’ van opnemen. Hoe klinkt een opname met een mobiel binnen of buiten en hoe klinkt het met een professionele microfoon? Hoe creëer je met geluidseffecten een geluidslandschap?

De muzikant zal het verhaal samen met de kinderen muzikaal in kaart brengen. Met de kinderen gaat hij op zoek naar de beste muziek die bij de tekst past. Kinderen gebruiken hun eigen instrumenten of instrumenten die door de muzikant meegenomen zijn.


Hier vindt u de professionals die dit project gaan draaien.

Afsluiting
Na de voorbereidende workshops in de ochtend komen de groepen samen. Hier wordt door elke groep een korte presentatie gegeven van wat zij gedaan hebben. Daarna wordt de Podcast (verhaal, geluid en muziek) geoefend en klaargemaakt voor opnames.

De podcast zal worden opgenomen door de Techniekgroep. Zij zorgen voor een mooi geluidslandschap door middel van de juiste geluidseffecten en een goede opname van de vertellers en muzikanten. Elke leerling krijgt aan het eind van de dag een link mee waarmee ze hun eigen opgenomen podcast kunnen beluisteren.

Kosten?
Neem contact op voor vragen over de bijdrage van de school. Hierin zit:
– Lesbrief met uitleg + les op school
– 1 dag project

Interesse? Neem contact met ons op. Er zijn verschillende uitvoeringsmogelijkheden.
06-26552185 of info@verteljeverhaal.org